Zoeken

Handige informatie bij het rauw voeren

Bij het voeren van rauw voer zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Het voeren van een gebalanceerd menu bijvoorbeeld, maar ook het hygiënisch omgaan met rauwe producten. Op deze pagina vindt u handige richtlijnen die ervoor zorgen dat u veilig rauw kunt voeren.

Wij maken op onze verpakkingen gebruik van het ‘Feed Raw Right’ logo, op deze website kunt u alle informatie vinden over het veilig voeren van rauw voer.

Voedingsinformatie

Waarom rauw voeren?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun hond of kat rauw te voeren. Geredeneerd vanuit het natuurlijk dieet van de hond en kat (de wolf en de wilde kat) is dit ook de meest logische manier om onze huisdieren te voeren. Het natuurlijk dieet van de wolf en de wilde kat bestond voornamelijk uit prooidieren. Hierdoor is het verteringsstelsel van honden en katten nog steeds gespecialiseerd in het verteren van dierlijke producten. Het is natuurlijk niet mogelijk om het natuurlijk dieet precies na te bootsen, maar met gekweekte prooidieren en producten afkomstig van gekweekte prooidieren kan het natuurlijk dieet wel benaderd worden.

Er is nog weinig wetenschappelijk bewijs dat het voordeel van rauw voeren ondersteunt. Uit de praktijk blijkt dat rauw voeren de algehele conditie van het dier kan verbeteren. Vaak zien eigenaren een positief effect op onder andere de conditie van de vacht en het gebit.

Toon tekstVerberg tekst

Voedingsadvies: BARF voeren

Download PDF

Voedingsadvies: BARF voeren

De BARF (Biologically Appropriate Raw Food) methode houdt in dat het menu voor de hond of kat zelf samengesteld wordt. Hierbij is het belangrijk dat het menu alle voedingsstoffen bevat die de hond en kat nodig heeft. Maar hoe werkt dat? Onderstaand vindt u meer informatie.

De drie belangrijkste onderdelen van een BARF menu zijn: Spiervlees, orgaanvlees en vleesbot. We bespreken per onderdeel waar u rekening mee moet houden.

Vleesbot

Ongeveer 40-50% van het samengestelde menu hoort uit vleesbot te bestaan. Vleesbot is een belangrijke bron van calcium en fosfor in het menu. Vleesbot kan van allerlei diersoorten gebruikt worden. Wel is het belangrijk dat er op de hardheid van het bot gelet wordt. In het downloadbare overzicht wordt de hardheid van de verschillende vleesbot producten van KB RAW aangegeven. Één botje betekent zacht bot dat geschikt is voor beginnende BARFers, vijf botjes betekent heel hard bot dat zelfs voor ervaren BARFers te hard om te verteren is (en dus alleen geschikt is als kluifmateriaal).

Niet alle vleesbotten bevatten dezelfde verhouding vlees en bot, de ideale verhouding tussen vlees en bot is 1:1. Deze verhouding is belangrijk omdat bot veel calcium bevat en vlees veel fosfor, calcium en fosfor moeten in een bepaalde verhouding (1:1 – 1:2) aanwezig zijn in het menu om goed opgenomen te worden. Wanneer een bot weinig spiervlees bevat dient dit dus te worden aangevuld met extra spiervlees. Daarnaast zit in hard bot meer calcium dan in zacht bot. Het is belangrijk dat er goed gelet wordt op de ontlasting van de hond of kat, wanneer deze te hard is wijst dit vaak op teveel of te hard vleesbot in het menu. Vleesbotten mogen nooit gebakken, gekookt of verhit worden omdat de botten dan kunnen gaan splinteren, wat gevaarlijk kan zijn bij consumptie door het dier.

Orgaanvlees

Een gebalanceerd menu bevat ongeveer 15-25% orgaanvlees. Het is belangrijk dat er gevarieerd wordt met verschillende organen zoals; hart, pens, niertjes en lever. Deze organen variëren in aminozuurprofielen en vitamines en mineralen. Lever is bijvoorbeeld een belangrijke bron van vitamine A, mede hierom adviseren we om lever te voeren maar niet meer dan 5%. Vitamine A (en D, E en K) zijn vet oplosbaar en kunnen dus over gedoseerd worden. Ook heeft lever een laxerend effect. Wanneer de hond of kat te dunne ontlasting heeft wijst dit vaak op een te hoog percentage orgaanvlees in het menu.

Spiervlees

Spiervlees is een belangrijke bron van fosfor en aminozuren. Er wordt geadviseerd om ongeveer 30-40% spiervlees te voeren. Dit percentage is erg afhankelijk van de hoeveelheid spiervlees op de vleesbotten die gevoerd worden.

Extra producten

Een BARF menu kan aangevuld worden met toevoegingen als groente, supplementen, olie en dierlijk vezel.

Toon tekstVerberg tekst

De juiste afwisseling

De juiste afwisseling

De juiste afwisseling

Dat afwisseling belangrijk is voor een gebalanceerd menu weten veel mensen wel. Maar wat houdt afwisseling eigenlijk in en waarom is het belangrijk?

Zowel bij de BARF producten van KB RAW als de KB mixen is variatie noodzakelijk om een gebalanceerd menu te vormen. Deze producten zijn op zichzelf namelijk niet volledig. Dit betekent dat er gevarieerd moet worden met verschillende producten om een gebalanceerd menu te voeren. Er zijn vier categorieën: Licht vlees, rood vlees, wild vlees en vis. Wanneer er iedere week minstens een soort eiwitbron uit elke categorie gevoerd wordt kan er vanuit gegaan worden dat er een gebalanceerd menu gevoerd wordt. In het overzicht (download) met welke soorten eiwitbronnen in welke categorie vallen.

Waarom afwisseling?

Honden en katten hebben behoefte aan allerlei voedingsstoffen. Wanneer er maar één soort vlees gevoerd wordt is de kans groot dat niet alle voedingsstoffen die de hond of kat nodig heeft hierin aanwezig zijn. Verschillende soorten vlees hebben namelijk ook verschillende voedingswaardes. Zo bevat vis een hoog percentage omega 3 vetzuren en selenium, rood vlees bevat veel vitamine B12 terwijl wit vlees juist een hoog percentage vitamine B3 en B6 bevat. Ook de opbouw van het eiwit in het vlees (de aminozuren) variëren per vleessoort. Vandaar dat het zo belangrijk is om alle soorten vlees te voeren, zodat de hond of kat een breed pakket aan voedingsstoffen binnen krijgt.

BARF

Bij het voeren van BARF producten is het niet alleen belangrijk dat er gevarieerd wordt met soorten vlees maar ook met spiervlees, orgaanvlees en vleesbot. Meer informatie hierover is te vinden via deze link.

Toon tekstVerberg tekst

Supplementen en extra's

Er zijn verschillende producten die het menu van uw hond of kat kunnen verrijken. Wilt u gegarandeerd een compleet menu voeren? Dan is het toevoegen van een supplement de oplossing. Wilt u uw zelf samengestelde menu van mixen of BARF producten aanvullen met extra vetzuren, vezel en andere nutriënten uit natuurlijke producten? Dan zijn de andere producten van KB Extra heel geschikt. Er zijn dus meerdere manieren om een menu compleet te maken, hierover leest u onderstaand meer.

Groente

Groenten worden toegevoegd aan het menu voor de aanvulling van vitamines en mineralen. Om de verteerbaarheid te verhogen kunnen groenten het beste kort gekookt worden en/of fijn gemalen worden. Groentes kunnen ook zorgen voor een hoger vezelgehalte in het menu, wat een positief effect zou kunnen hebben op de darmgezondheid.

Dierlijk vezel

In de natuur worden prooidieren regelmatig met huid en vacht opgegeten. Deze onderdelen van het prooidier bevatten dierlijk vezel. Dit houdt in dat het moelijk verteerbare delen bevat. Dit onderdeel van het menu zou van belang kunnen zijn voor een gezonde darmfunctie. De toevoeging van dierlijk vezel (bijvoorbeeld in de vorm van konijnenoren) simuleert dus de aanwezigheid van vacht en huid in het natuurlijk dieet.

Vetzuren

Wilde dieren bevatten over het algemeen meer omega 3 vetzuren dan gekweekte dieren. Omdat het menu van onze huisdieren hoofdzakelijk bestaat uit gekweekte dieren kan de aanvulling van omega 3 vetzuren waardevol zijn. Een makkelijke manier om deze vetzuren toe te voegen aan het menu is het toevoegen van zalmolie, wat een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren bevat. Ook het voeren van vis als onderdeel van het menu voegt de benodigde vetzuren toe (zie variatie).

Toon tekstVerberg tekst

Hygiënevoorschriften

Rauwe voeders en prooidieren bevatten van nature verschillende bacteriën. Voor gezonde dieren zijn deze bacteriën niet ziekmakend. Voor mensen, vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand, kunnen deze bacteriën mogelijk wel tot problemen leiden.

Om diepvriesproducten op de juiste manier te bewaren en te ontdooien dien je de volgende voorschriften in acht te nemen:

  • Voorkom kruisbesmettingen en was alles wat in aanraking is gekomen met het rauwe voer goed af met warm water en afwasmiddel of een desinfectiemiddel.
  • Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de bacteriën zich zullen vermeerderen. Geef uw huisdier het rauwe voer in een koele ruimte en uit de zon.
  • Als uw huisdier het rauwe voer niet binnen een uur heeft opgegeten, gooi het dan weg.
  • Zorg ervoor dat er geen vliegen in de buurt van het rauwe voer kunnen komen. Vliegen kunnen bacteriën verspreiden.
  • Zorg ervoor dat er geen kleine kinderen in de buurt van het rauwe voer kunnen komen.

Toon tekstVerberg tekst

Bewaren en ontdooien

Omdat temperatuur een grote invloed heeft op bacteriegroei zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden bij het bewaren en ontdooien van rauw voer.

  • Bewaar de producten goed verpakt in de diepvries bij - 18°C. Wanneer het product in aanraking komt met lucht, dan kan het product langzaam uitdrogen en vermindert de voedingswaarde.
  • Ontdooi het rauwe voer en prooidieren in een lekvrije en afsluitbare bak in de koelkast zodat het niet in aanraking komt met uw eigen voedsel.
  • Bewaar het vlees niet langer dan 2 dagen in uw koelkast, mocht een kiloverpakking teveel zijn voor 2 dagen, verdeel de rol of zak dan in meerdere porties wanneer het product nog bevroren is.

Toon tekstVerberg tekst

Hoeveel moet ik voeren?

Hoeveel voer een dier nodig heeft is afhankelijk van verschillende factoren. Het lichaamsgewicht van het dier wordt als basis voor het inschatten van de energiebehoefte aangehouden maar ieder dier is anders. Hoe meer een hond of kat beweegt hoe meer energie hij nodig heeft en ook de omgeving kan van invloed zijn. Ook heeft niet iedere soort voeding hetzelfde energiegehalte. Onderstaande adviezen zijn dus richtlijnen. Dit betekent dat u zelf in de gaten moet houden hoe de conditie van uw hond of kat is. De ribben moeten goed te voelen zijn, maar mogen niet zichtbaar zijn.

Honden

Voor honden zou een hoeveelheid van 20-30 gram per kilo lichaamsgewicht per dag aangehouden kunnen worden. Voor pups en zogende honden ligt dit iets hoger, namelijk 40-60 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Katten

Voor katten wordt 30-40 gram per kilo lichaamsgewicht per dag aangehouden.

De KB RAW mixen bevatten enkel dierlijke grondstoffen, waarbij het voor kan komen dat er productvreemde materialen in de grondstoffen aangetroffen worden. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan hagel in wild, of steentjes in fazant producten (vanuit de maag). Wij proberen, onder andere door middel van metaaldetectie, te voorkomen dat dit in het eindproduct terecht komt. Echter kunnen wij nooit helemaal uitsluiten dat dit niet in het eindproduct aangetroffen kan worden. Daarom raden wij aan om de mixen voor het voeren te inspecteren op de aanwezigheid van dit soort materialen.

Toon tekstVerberg tekst

100% Transparant: verhouding spiervlees / orgaanvlees / bot / extra

100% Transparant

100% Transparant: verhouding spiervlees / orgaanvlees / bot / extra

Op de verpakking van de KB RAW producten wordt aangegeven hoeveel spiervlees, orgaanvlees, bot en extra toevoegingen het product bevat. Wij bieden deze 100% transparantie omdat we u de kans willen geven het menu van uw huisdier optimaal te kunnen afstellen naar behoeften van uw dier. Wilt u meer weten over het zelf samenstellen van een dieet? Lees dan verder bij het kopje voedingsadvies: BARF voeren. Houdt er altijd rekening mee dat niet ieder bot hetzelfde is. Hard bot, bijvoorbeeld afkomstig van paardenrib bevat meer calcium dan zacht bot uit een kippennek. Uiteindelijk is het belangrijk dat uw hond en kat voldoende calcium binnen krijgt.

Deze verhoudingen zijn geanalyseerd door een deel van de producten te ontleden en naar aanleiding daarvan zijn er inschattingen gedaan. De percentages kunnen dus afwijken en zijn niet 100% nauwkeurig. Omdat er gewerkt wordt met natuurlijke ingrediënten zal er ook altijd enige variatie zijn doordat niet ieder karkas bijvoorbeeld dezelfde hoeveelheid spiervlees bevat. Door het gebruik van grondstoffen van hoge kwaliteit wordt er geprobeerd om de variatie zo laag mogelijk te houden.

In de tabel (download) worden de verhoudingen in de verschillende producten uit het assortiment van KB RAW weergegeven.

Toon tekstVerberg tekst

Extra Voeradvies wildproducten

De categorie wild bevat producten zoals hert, fazant, haas en duif. Deze dieren zijn in het wild geschoten, anders dan alle andere diersoorten die wij verkopen die in gevangenschap gefokt en met CO2 of een andere methode gedood zijn.

Doordat deze dieren in het wild geleefd hebben is de samenstelling van het vlees ook anders, wild vlees bevat onder andere meer omega 3 vetzuren en is een hele goede toevoeging aan het menu van de hond of kat. Echter zitten er ook nadelen aan wild, doordat de dieren in contact geweest kunnen zijn met verontreinigde bodem en in sommige landen er nog geschoten mag worden met loden hagel. Hierdoor kan het vlees en de organen afkomstig van wilde dieren meer zware metalen bevatten dan van dieren in die gevangenschap opgegroeid zijn. Er is helaas weinig informatie bekend over de precies opname van deze zware metalen.

Omdat het voeren van wild ook veel voordelen heeft raden wij deze producten wel aan, maar maximaal één keer in de week.

Bronnen

Gerofke et al. (2019), Heavy metals in game meat, Food safety assurance and veterinary public health no. 7. https://www.wageningenacademic.com/doi/epdf/10.3920/978-90-8686-877-3_24

Kral et al. (2015), Evaluation of mercury contamination in dogs using hair analysis, Neuroendocrinology Letters, vol. 36(1). https://www.nel.edu/userfiles/articlesnew/NEL360915A11.pdf

Brand et al. (2019), Kennisoverzicht vraagstukken diffuus lood in de bodem, RIVM Rapport 2019-0006. https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2019-0006.pdf

Wani et al. (2015), Lead toxicity: a review, Interdisciplinary toxicology, vol. 8(2), https://content.sciendo.com/view/journals/intox/8/2/article-p55.xml

Dżugan et al. (2012), Evaluation of heavy metals environmental contamination based on their concentrations in tissues of wild pheasant, Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, Vol. 2 (1), https://www.jmbfs.org/wp-content/uploads/2012/08/jmbfs-Dzugan-B.pdf

Valencak (2015), Healthy n-6/n-3 fatty acid composition from five European game meat species remains after cooking, BMC Research Notes vol. 8, (273). https://bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13104-015-1254-1

Toon tekstVerberg tekst

Waar zijn onze producten te koop?

Bekijk in welke dierenspeciaalzaken onze producten te koop zijn. Geen dierspeciaalzaak in de buurt? KB RAW is ook te koop via diverse webshops!

Onze verkooppunten »